KERABU UDANG & SOTONG
Bahan-bahan:
1) 8 ekor sotong dibuang kulit dan dihiris panjang.
2) 4 ekor udang, buang perut hitam tanpa dibuang kulit.
3) 2 kuntum bunga kantan, 1 labu bawang besar dan 1 biji tomato di hiris nipis.
4) 3 tangkai daun bawang / segenggam daun ketumbar dihiris kasar.
5) 1 cili merah dan 2 cili padi, kalau suka pedas kena tambah cili padi, dihiris halus.
6) jus dari 1 biji lemon atau lebih kalau suka masam, dan garam / maggie cukup rasa (secukup rasa)
Caranya:
1) Panaskan sedikit air ke dalam periuk dan bila mendidih masukkan udang sekejap hingga masak dan toskan. Bila dah sejuk bolehlah buang kulit dan potong kecil.
2) kemudian masukkan sotong ke dalam periuk di atas dan celur sekejap dan toskan
3) Bahan 3~6 di campur dan di gaul hingga sebati dan akhir sekali masukkan udang dan sotong dan gaul hingga rata.

No comments:
Post a Comment