200gm cream cheese (sy guna TATURA CHEESE)
300ml susu segar@susu cair
100gm mentega @marjerin
100gm tepung gandum
100gm gula halus
4biji telur saiz A
1st esen vanila
1st jus lemon (sy buh jus oren sunquick je:)...)
Cara2 nya:
1) Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau. Kemudian masukkan marjerin, kacau lagi sehingga cair. Padamkan api dan ketepikan.
2) Asingkan putih telur dan kuning telur. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. Meringue adalah adunan putih telur dan gula betul2 ringan ( ia xkan jatuh apabila mangkuk diterbalikkan).
3) Di dalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur sehingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika. Ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi. Pastikan adunan tidak berketul2.
4) Akhir sekali, campurkan meringue ke dalam adunan tadi bersama esen vanila dan jus lemon. Gunakan cara kaup balik supaya adunan rata.
5) Masukkan adunan kek ke dalam acuan. Pastikan oven sudah dipananskan sebelum membakar kek.
6) Bakar pada suhu 150°c..guna api atas bawah selama 1 jam atau sehingga kek betul2 masak dengan menggunakan kaedah bain marie ( loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar).
7) Hias ikut kreativiti sendiri atau enak dimakan begitu saja..
8) Biarkan kek di dalam loyang nampak lekang barulah senang dikeluarkan dan dapatlah tepi2 kek yang licin tu...jgn sesekali cungkil tepi kek tu yer....nti kek comot...biar dia lekang sendiri...
9) Simpan di dalam peti sejuk dulu lagi enak dimakan time keknya sejuk:)
Bahan2 utk cream cheese cair meleleh:
250gm cream cheese
120gm susu pekat manis
50ml UHT whipping cream
*mix semua bahan di atas hingga sebati. Adunan ini memang cair.
Untuk hiasan:
1buku (250gm) cheddar cheese, diparut.
Cara penyediaan:
1) Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi kepada 2 keping. Tuang cream cheese di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek sebelah lagi, kemudian tuang semua baki cream cheese tadi.
2) Parutkan cheddar cheese di atas kek...siap...
Sumber : https://www.facebook.com/bukuresepi

No comments:
Post a Comment