Thursday, 3 October 2013

TODAY& FOOD.. MY HOME MADE COOKING : UMAI IKAN TENGGIRI & ASAM PEDAS IKAN KEMBONG .. YUMMY

Hari ni lunch dengan masakan dari 2 negeri..Sarawak n Melaka.. Sooooooo Yummy... yeke?? haha masuk bakul angkat sendiri. HAHA

Actually ni 1st time masak asam pedas..selalu tu jadi tukang makan je hehe..maklum le MAK n KAKAK sangat  PANDAI MASAK... jadi amik kesempatan jadi tukang makan  jele..ngeee

Tapi skang da jauh dari diorang so kena la blajar masak sendiri.. sedap ke x belakang kira huhu...
Jadi, dengan terujanya admin nak kongsi masakan harini.. walaupun xdapat rasa dapat tengok pun ok la kan? hehe

Menu 1: UMAI IKAN TENGGIRI
sebenarnya hari ni admin adjust sket resepi tu..huhu maklum le x berapa  nak biasa makan ikan mentah.. jadi ikan tu admin rebus dalam 2 minit..




ha ni nak share  ni.. mana la tahu ada yang teringin nak try..sapa y suka makan kerabu ha umai ni lebih kurang macam tula, cuma ada sket rasa lain n lebih kepada healthy food...sebab xdak lemak...or kolestrol...

Bahan2: 

2  potong ikan tenggiri (ikan lain xpasti plak..)
10 biji  limau kasturi-untuk rendam ikan (harini admin guna lemon)
4 biji limau kasturi - untuk diperah atas umai
2  biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
4 biji cili api(kalu nak pedas sampai berasap letakla lebih hehe)
1/2 labu bawang besar
separuh lobak merah
garam secukup rasa (tapi admin selalu x letak garam.. admin ganti dengan  maggi cukup rasa +  sedikit gula)

Cara Buat:

1) Rendam ikan dengan perahan limau  dalam 15 minit
2) Campur semua bahan yang dihiris dengan ikan tu
3) Perah lagi limau ke dalam campuran tadi
4) Masukkan garam / maggi cukup rasa + gula
5) Masukkan hirisan lobak merah dan gaul
6) Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam

7) READY TO EAT ... Ouwh Yummy... 


Menu 2: ASAM PEDAS MELAKA




Bahan2

Hari ni admin guna ikan kembung 5 ekor
air asam jawa
garam, gula N maggi cukup rasa
minyak untuk tumis 

Bahan  dikisar

1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1inci halia
1 inci lengkuas
1 inci belacan
(semua 1 inci belasah jela letak agak2 nampak macam 1 inci haha)

Bahan  last untuk aroma n rasa asli

2 tangkai daun kesum
4 batang kacang bendi
1 batang serai (hari ni serai cari  xjumpa, jadi xletak)
2 helai daun limau purut

Cara Masak

1) Panaskan minyak N masukkan Bahan yang dikisar. Tumis sampai naik bau
2) Campur air asam jawa
3) Kuah da nampak mendidih, masukkan ikan
4) letak garam, gula N maggi cukup rasa
5) Gaul N tengok ikan da masak.Sedia untuk dimakan...

*  Kalau guna ikan pari or tenggiri pun sedap gak...lain kali kita cuba deh

Sekarang sume da selamat  masuk dalam perut admin..BURP . Alhamdulillah



No comments: